Вентиляція ресторанів, пабів, барів та кафе
Повернутись до вибору категорій
Ви власник ресторанного бізнесу, закладу харчування чи розважального комплексу? Тоді ця інформація для вас. Звісно успіх будь-якого ресторану, кафе чи бару залежить від професіоналізму кухарів та атмосфери закладу. Однак без якісної вентиляції ваш бізнес не приносетиме очікуваних результатів. Адже, яким би привабливим не був ресторан, скільки б смачних страв там не готували, якщо відвідувачів зустрічатиме неприємний запах, задуха та відчуття підвищеної вологості, ви дуже швидко втрачатимете своїх клієнтів.
САМЕ ТОМУ, НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ ЗАБУВАЙТЕ ПРО ОБЛАШТУВАННЯ ЯКІСНОЇ ВЕНТИЛЯЦІЇ!!!
З чого розпочати?
ПИТАННЯ ВЕНТИЛЯЦІЇ РЕСТОРАНІВ І КАФЕ НЕОБХІДНО ВИРІШУВАТИ КОМПЛЕКСНО
Головне завдання системи вентиляції закладів громадського харчування та розважальних закладів - забезпечити ефективне видалення запахів їжі, тютюнового диму, інших неприємних запахів та надлишкового тепла від приготування з кухні, а також постачання свіжого та чистого повітря ззовні.
Система вентиляція ресторану умовно поділяється на вентиляцію кухні, тобто приміщення в якому щось готується (гарячий та холодний цех) та вентиляцію інших приміщень (зал для відвідувачів, танцювальний майданчик та адміністративні приміщення). Для кожного приміщення підбирається конкретне вентиляційне обладнання, що відповідає певним технічним вимогам чи особливим потребам.
Вентиляція залу
Потреба у повітрі для залу ресторанів розраховується відповідно до кількості посадкових місць.
В залі ресторану чи кафе рекомендовано встановлювати припливно-витяжну вентиляцію з рекуперацією тепла. Це такі вентиляційні системи, при яких відбувається одночасно і подача свіжого повітря, і витяжка відпрацьованого. До того ж завдяки мідному теплообміннику, який міститься в системі, відпрацьоване повітря передає температуру повітрю з вулиці. Таким чином «вуличне» повітря потрапляє в зал не тільки свіжим, але й підігрітим взимку або охолодженим влітку. Такий принцип вентиляції називається рекуперацією тепла, а системи вентиляції – рекуператорами. Найкращими сучасними системами децентралізованої вентиляції є рекуператори Прана з мідним теплообмінником.
Окрім того, в рекуператорах Прана приплив базово завжди на 8-10% більше, аніж витяжка, що забезпечує компенсацію роботи витяжки в санвузлах та на кухні, або ж приплив регульований при потребі.
Додатково рекомендовано встановлювати кондиціонери. Рекуператори можуть працювати в парі з кондиціонерами, полегшуючи їхню роботу. Тобто температуру повітря, яку «зробить» кондиціонер, навіть при подачі влітку гарячого повітря з вулиці, рекуператор Прана буде підтримувати цю температуру. Адже коефіцієнт рекуперації побутових систем вентиляції становить 92%.
Вентиляція кухні
Для вентиляції кухні також доцільно використовувати припливно-витяжну вентиляцію з канальною системою подачі та витяжки повітря. Зазвичай, кондиціонери в приміщеннях, які призначені для приготування їжі не встановлюють.
У гарячому цеху особливу увагу слід звернути на місця формування й активного скупчення різноманітних запахів: кухонні плити, жаровні, мангали та ін. В таких місцях використовують спеціальні пристрої - витяжні зонти з жироуловлювачами, так звані технологічні витяжки. Найкраще, якщо вони виконані із нержавіючої сталі і їх можна регулярно мити. Жироуловлювачі захищають вентилятори від забруднення та жиру.
Потужність та продуктивність вентиляційної системи на кухні ресторану, кафе чи бару розраховують в залежності від техніки, яку використовуються на кухні. Так, зонт технологічної витяжки повинен бути на 10 см більший за варочну поверхню.
Наприклад, якщо розмір плити становить 600х600мм, то встановлюють зонт розміром 800х800 мм. Тоді двигун витяжного вентилятора повинен забезпечувати повітрообмін не менше 800-900м3 за год.
Також слід пам’ятати при проектуванні вентиляції приміщення кухні ресторану, що свіжого повітря має подаватись, навпаки на 8-10% менше. Таким чином запахи з кухні не будуть потрапляти в зал. Повітряний баланс на кухні або в гарячому цеху відновлюється забезпеченням припливної вентиляції, яку на кухні встановлюють на протилежній стороні від витяжки.
Для промислових моделей на подачі повітря перед рекуператором додатково встановлюють фільтр грубої очистки повітря, що подовжує роботу системи.
Вибір вентустановки
Алгоритм дій дуже простий:
Наші спеціалісти абсолютно безкоштовно спроектують вентиляцію усього закладу та порекомендують найкращі рішення у вентиляції.Довіряйте свій бізнес професіоналам!
І пам’ятайте, що хороший ресторан, кафе, бар чи паб – це не лише вдале місце, затишний інтер’єр і смачна кухня, але й правильна вентиляція!!!